Következő tanfolyam időpontja:

2019-11-04

16:00

B-kategória

Tanulóink többségében úgy érkeznek be hozzánk, hogy szeretnének autót vezetni.

Ha Te is így érzed, biztosan felmerült benned pár kérdés, mi pedig igyekszünk most a leggyakrabbakat megválaszolni:

 

Milyen feltételeknek kell eleget tennem, hogy B kategóriás jogosítványom lehessen?

-Először is nézzük az életkort: 16,5 évesen már elkezdhetsz tanfolyamra járni, 16 és háromnegyed évesen már tudsz KRESZ vizsgázni, és 17 évesen már le is teheted a gyakorlati forgalmi vizsgát.

Az életkoron kívül fontos, hogy meglegyenek a megfelelő okmányaid: érvényes, személyazonosításra alkalmas irat ÉS lakcímkártya vagy tartózkodási engedély ÉS 8 általános, vagy annál magasabb iskolai végzettség ÉS orvosi alkalmassági igazolás. (Utóbbit saját üzemorvosunk a mostani években jellemző 7200 Ft-os tarifa helyett 3000 Ft-ért állítja ki Neked!)  Ezeken kívül nyilatkoznod kell arról, hogy jelenleg nem érvényes semmilyen, a hatóság által hozott határozat/ítélet ebben a kategóriában való vezetéstől.

Milyen lépései vannak a B-s jogsi felé vezető útnak?

-Először is van a KRESZ tanfolyam, ahol megtanulod mindazokat, amire a közlekedéshez szükséged lesz. Sikeresen elvégzett tanfolyam után KRESZ vizsgára kell menned, ahol egy számítógépes program által feltett kérdésekre kell a megadott A,B,C lehetőségekből választanod. 75 pontból (55 kérdés) 65-öt minimum el kell érned ahhoz, hogy sikeres legyen a KRESZ vizsgád. Majd jönnek a vezetési órák, aminek a végén (leghamarabb a 30. órában) forgalmi vizsgát kell tenned. Időközben elsősegély vizsgára is szükség lesz, ez szintén kötelező a jogsihoz. (Persze ha orvosnak tanulsz, ápolóként dolgzol, vagy korábban már tettél ilyen vizsgát, akkor elég arról hozni papírt.) Sikeres forgalmi vizsga után pedig irány az okmányiroda. 🙂

Milyen tanfolyamot válasszak?

-Fontos tudnod, hogy két lehetőséged van: bejössz az előadásokra az éppen aktuális meghirdetett időpontokon, és tantermi képzésben veszel részt, ahol egyik oktatónk fogja Neked elmagyarázni a

 KRESZ rejtelmeit, vagy ha se időd munka vagy egyetem mellett, se kedved nincsen megint úgy érezni, mintha az iskolapadban ülnél, akkor e-learningre is mehetsz. E-learningnél csak egyszer jössz irodánkba beiratkozni, és utána csak egy internetelérhetőséggel felszerelt számítógépre lesz szükséged hozzá, hogy végigkattintgasd először a tananyagot, utána a teszteket témakörök szerint. A két típusú tanfolyam ugyanannyit ér, és semmivel nincs kisebb esélyed átmenni a vizsgán se a tanterminél, se az e-learningnél.

Mennyi idő alatt lesz jogsim?

-A KRESZ tanfolyam időtartama Tőled is függhet! Választhatod tantermi tanfolyamainkat, amely lehet egy hét, de lehet 2,5 hét is (időponttól függ). Illetve választhatod E-learning képzésünket is, ami pontosan annyira fog elhúzódni, amennyire Te hagyod.

-Az utolsó tanfolyami naptól számítva legalább egy hétnek kell eltelnie a KRESZ vizsgáig. De átlagosan másfél hét szokott kelleni a vizsgaidőpontig.

-A sikeres KRESZ vizsga után oktatót kell választanod és itt is eltelik kb egy hét, amíg a kartonodat hitelesítik. Csak a hitelesített kartonnal lehet órákat venni. Ezen tudod nyomon követni, hogy hány órát vettél és hány kilométert vezettél le, az aktuális napig.

-Ezután jön a munka neheze, a vezetési órák. 30 órát kell minimum kötelezően levezetnetek. Ez is, és a gyakorlat időtartama is nagyban függ Tőled! A ráérésed és az, hogy mennyire is szeretnéd ezt a jogosítványt hatalmas mértékben megrövidítheti a jogsiszerzés útját. Oktatóink azt szokták mondani, hogy körülbelül 2,5 hónap az átlag. Ezalatt tudnak megtanítani alaposan az autóvezetés rejtelmeire. Persze láttunk már ennél hosszabb és rövidebb utat utat is.

 

Maradt még megválaszolatlan kérdésed? Gyere be hozzánk Szegedre a Vitéz u. 13-15. alatti irodánkba, vagy hívj bennünket a 20/548-1168 számon!

 

Letölthető dokumentumok: Letöltés